Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013








Αναπτυξιακή δυσπραξία

 


Τι είναι η δυσπραξία;
Eίναι μια διαταραχή ή ανωριμότητα των μηχανισμών της κίνησης: συνδεόμενο με αυτό μπορεί να υπάρξουν προβλήματα της γλώσσας, της αντίληψης και της σκέψης. Μια ανωριμότητα του εγκεφάλου με αποτέλεσμα τα μηνύματα δεν μεταδίδονται σωστά στο σώμα.

 

 

Άλλα ονόματα.  Σύνδρομο Αδέξιου παιδιού, Αναπτυξιακή Διαταραχή Συντονισμού  (DCD), αντιληπτικο-κινητική δυσλειτουργία, κινητική  μαθησιακή δυσκολία.
Κίνηση. Αδρές και Λεπτές κινητικές ικανότητες είναι δύσκολο να κατακτηθούν, δύσκολο να διατηρήσει και να γενικεύσει, και διστακτική και αμήχανη εκτέλεση.
Γλώσσα. Η άρθρωση μπορεί να είναι ανώριμη ή ακόμα και ακατάληπτη τα πρώτα χρόνια. Η ομιλία μπορεί να αναπτύσσεται μειωμένα ή αργά.

Αντίληψη. Υπάρχει μια φτωχή κατανόηση των μηνυμάτων που μεταφέρουν οι αισθήσεις και δυσκολία στην μετεγκατάσταση αυτών των μηνυμάτων σε δράσεις.

Σκέψη. Ένα δυσπραξικό παιδί με μέσο δείκτη νοημοσύνης πιθανότατα έχει μεγάλη δυσκολία στο σχεδιασμό και στην οργάνωση των σκέψεων του- ιδεών του. Τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες μέτριας σοβαρότητας μπορεί να έχουν αυτά τα προβλήματα σε εκτεταμένο βαθμό.

Αιτία. Για τα  περισσότερα παιδιά δεν υπάρχει κάποια γνωστή αιτία, παρόλο που υπάρχει η σκέψη για την ύπαρξη μιας ανωριμότητας στην ανάπτυξη των νευρώνων στον εγκέφαλο παρά για εγκεφαλική βλάβη. Τα δυσπραξικά παιδιά δεν παρουσιάζουν  καμία κλινική νευρολογική ανωμαλία ώστε να εξηγεί την κατάσταση.

 

 

Πώς μπορώ να αναγνωρίσω ένα παιδί με δυσπραξία;

 

 

Προσχολική ηλικία

 

 

       Ιστορικό πρόσφατων κεκτημμένων αναπτυξιακών σταδίων π.χ. ρολλάρισμα, καθιστή θέση, βάδιση και ομιλία.

       Φτωχός κινητικός συντονισμός.

       Πιθανή ευαισθησία στην αφή ή στον ήχο.

       Μπορεί να μην τρέχει, αναπηδά ή πηδά.

       Δυσκολία στον ύπνο.

       Φαίνεται να μην είναι ικανό να μάθει κάτι ενστικτωδώς αλλά θα πρέπει να «μάθει» δεξιότητες.

       Δυσκολία στο τρόπο ντυσίματος ή σίτισης.

       Αργό και διστακτικό στις περισσότερες του δράσεις.

       Φτωχή σύλληψη μολυβιού.

       Δεν μπορεί να κάνει παζλ ή παιχνίδια κατηγοριοποίησης.

       Η ζωγραφική του είναι ανώριμη.

       Δεν κατανοεί χωρικές έννοιες (μέσα, πάνω, μπροστά από κλπ.).

       Δυσκολία να πιάσει ή να πετάξει μπάλα

       Συχνά αγχώνεται ή μπερδεύεται/ χάνεται (συναισθηματικά προβλήματα ή δυσκολία στη συμπεριφορά).

       Κάνει δύσκολα φίλους ή αδυνατεί να κρίνει πώς να συμπεριφερθεί σε μια παρέα.

 

 

 

Σχολική ηλικία

 

 

 

       Όλα τα προβλήματα της προσχολικής ηλικίας εξακολουθούν να υπάρχουν με ελάχιστη ή καθόλου βελτίωση.

       Το παιδί παρουσιάζει χαμηλή απόδοση στην τάξη αλλά σημαντικά καλύτερη εικόνα σε έναν προς έναν αλληλεπίδραση.

       Η συγκέντρωση του είναι φτωχή και το παιδί αντιδρά σε όλα τα ερεθίσματα χωρίς διάκριση.

       Μπορεί να έχει δυσκολία στα μαθηματικά, στην ανάγνωση και στο συλλαβισμό.

       Μεγάλη δυσκολία μπορεί να υπάρξει κατά την αντιγραφή από τον πίνακα.

       Το γράψιμο είναι κοπιώδες και ανώριμο.

       Δυσκολία στη μνήμη και/ ή στην ακολουθία οδηγιών.

       Γενικά φτωχή οργάνωση.

 

 


 

 

 

Η πρόγνωση είναι συνήθως καλή, παρόλο που η δυσπραξία δεν θεραπεύεται, το παιδί θα ωριμάσει και θα βελτιωθεί σε κάποιους τομείς. Μπορεί να βοηθηθεί σε ένα μεγάλο βαθμό με την κατάλληλη και εξατομικευμένη θεραπευτική παρέμβαση  ώστε να ανταπεξέλθει στις συνεχόμενες προκλήσεις του περιβάλλοντος του.
 
 
 
 
 
 
 


Αυτισμός και Αισθητηριακή Ολοκλήρωση

 
Η διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή είναι ένας όρος στον οποίο περιλαμβάνεται ο αυτισμός, οποιαδήποτε αναπτυξιακή διαταραχή, η οποία δεν μπορεί να καθοριστεί με διαφορετικό τρόπο και το σύνδρομο Asperger. Ο αυτισμός είναι μια  νευροαναπτυξιακή διαταραχή . Ο αυτισμός έχει ισχυρή γενετική βάση. Πολυπλοκότητα προκύπτει λόγω της αλληλεπίδρασης μεταξύ πολλών γονιδίων, το περιβάλλον, και επιγενετικών παραγόντων που δεν αλλάζουν το DNΑ , αλλά σε συνδυασμό με την κληρονομική επιβάρυνση  επηρεάζεται η έκφραση του γονιδίου . Υπάρχουν ισχυρά συγκλίνουσες επιστημονικές ενδείξεις ότι τα συμπτώματα των διαταραχών του φάσματος του αυτισμού προκύπτουν από διάχυτη μειονεξία στην ανάπτυξη διάφορων λειτουργιών του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ).

Τα συμπτώματα γίνονται εμφανή σταδιακά μετά την ηλικία των έξι μηνών ενώ δείχνουν να έχουν καθιερωθεί από την ηλικία δύο ή τριών ετών. Δεν  διακρίνεται από ένα μόνο σύμπτωμα, αλλά με μια χαρακτηριστική τριάδα συμπτωμάτων: προβλήματα στην κοινωνική αλληλεπίδραση, βλάβες στην επικοινωνία,  περιορισμένα ενδιαφέροντα και επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά. Άλλες πτυχές, όπως η δυσκολία στη σίτιση, είναι επίσης κοινές, αλλά δεν είναι απαραίτητες για τη διάγνωση. Φαίνεται να υπάρχουν περιορισμένες δεξιότητες στο παιχνίδι, μια ασυνήθιστη απασχόληση με συγκεκριμένες συνήθειες στο παιχνίδι και αντίσταση στην αλλαγή. Το παιδί μπορεί να είναι ασυνήθιστα υπερευαίσθητο σε συγκεκριμένα είδη αισθητηριακών ερεθισμάτων του περιβάλλοντος.

Μια από τις επικρατέστερες και έγκυρες θεραπευτικές προσεγγίσεις είναι η Αισθητηριακή Ολοκλήρωση (Α.Ο.). Η αισθητηριακή ολοκλήρωση είναι μια νευροβιολογική διαδικασία που οργανώνει τις αισθήσεις από το σώμα και το περιβάλλον. Καθιστά δε δυνατή την αποτελεσματική χρήση του σώματος μέσα στο περιβάλλον. Μιλάμε λοιπόν για επεξεργασία πληροφοριών. Το νευρικό μας σύστημα δέχεται συνεχώς μια πλειάδα ερεθισμάτων, τα οποία ερμηνεύονται, σχετίζονται μεταξύ τους και ενοποιούνται. Η Ayres (1972) περιέγραψε την αισθητηριακή ολοκλήρωση ως τη μετατροπή της πληροφορίας του ΚΝΣ σε δράση- πράξη. Υποστήριζε ότι παρέχοντας εμπλουτισμένες αισθητηριακές ευκαιρίες (στο επίπεδο του εγκεφαλικού στελέχους) και διεγείροντας το κίνητρο του παιδιού μέσω του λιμπικού συστήματος με την “just right” αισθητικοκινητική πρόκληση, το παιδί γενικεύει υψηλότερου επιπέδου προσαρμοστικές αντιδράσεις και ανταπεξέρχεται σε προκλήσεις της καθημερινής ζωής.

Η ανάπτυξη ξεδιπλώνεται ως η αλληλεπίδραση μεταξύ γενετικών, παθολογικών, σωματικών ικανοτήτων και περιβαλλοντικών επιρροών. Ομοίως, η ικανότητα του παιδιού να προωθήσει την αισθητηριακή πληροφορία αναπτύσσεται καθώς οι ικανότητες του εμφανίζονται και επηρεάζονται από τον πολιτισμό, το περιβάλλον, τη φροντίδα και την κοινωνική υποστήριξη. Ενώ το παιδί αντιλαμβάνεται, επεξηγεί- μεταφράζει, αναλύει και ολοκληρώνει την αισθητηριακή πληροφορία αποκτά γνώση για το σώμα του και το περιβάλλον γεγονός που δομεί μια σημαντική βάση για μάθηση και ανάπτυξη. « Η Αισθητηριακή Ολοκλήρωση είναι η οργάνωση της αίσθησης για χρήση». Η Ayres τόνιζε ότι η αντίληψη και η γνώση είναι σημαντικές για την ικανότητα κάποιου ατόμου να συγκεντρωθεί, να μάθει, να σχεδιάσει/ προγραμματίσει και να κάνει πράγματα. Με άλλα λόγια, να εμπλακεί σε λειτουργικές, ουσιώδεις, προσαρμοστικές συμπεριφορές ή δραστηριότητες.

Συχνές Συμπεριφορές ή Δυσκολίες που σχετίζονται με την Α.Ο. :

·         Δυσκολία στο να πάρουν πρωτοβουλία και να διατηρήσουν μια κοινωνική αλληλεπίδραση και σχέση

·         Επικοινωνιακά ελλείμματα, συμπεριλαμβάνοντας την καθυστέρηση ομιλίας ή την ηχολαλία

·         Επαναλαμβανόμενο στερεοτυπικό παιχνίδι

·         Συχνά να εστιάζει οπτικά

·         Δυσκολία στο επίπεδο διέγερσης (εμφάνιση ετοιμότητας και ικανότητας αντίδρασης και ανταπόκρισης σε ερεθίσματα από το περιβάλλον)

·         Γνωστικές ελλείψεις- φτωχή ακαδημαϊκή απόδοση

·         Σύγχυση για την αιτία και τις συνέπειες της συμπεριφοράς

·         Φτωχή κοινωνική συμμετοχή

·         Δυσκολία σε προσαρμοστικές αντιδράσεις (προσαρμοστική αντίδραση είναι μία κατάλληλη δράση στην οποία ένα άτομο ανταποκρίνεται επιτυχώς σε μία περιβαλλοντική απαίτηση. Η προσαρμοστική αντίδραση απαιτεί καλή αισθητηριακή ολοκλήρωση και διεργασία)π.χ. σίτιση, τουαλέτα και άλλες δεξιότητες καθημερινής ζωής

·         Επαναλαμβανόμενες και πιθανώς αυτοτραυματικές συμπεριφορές και ενδιαφέροντα που περιορίζουν την ικανότητα του παιδιού να μάθει και να συνυπάρξει με συνομήλικους.

 

Ποιες ενδείξεις μας οδηγούν ώστε να επιλέξουμε την Αισθητηριακή Ολοκλήρωση ως θεραπευτική παρέμβαση?

·         Ανικανότητα να διαχειριστεί μια απροσδόκητη ή έντονη αίσθηση

·         Εξαιρετικά υπερευαίσθητη εικόνα

·         Ανασφάλεια στη βαρύτητα (δυσανασχετεί όταν τα πόδια του απομακρύνονται από το έδαφος ή απεχθάνεται το κεφάλι του είναι αναποδογυρισμένο->κωλοτούμπες)

·         Απτική αμυντικότητα (π.χ. αποφεύγει να λερώνεται ή να περπατάει ξυπόλυτο ειδικά στην άμμο ή στο γρασίδι)

·         Ακουστική αμυντικότητα (π.χ. καλύπτει τα αυτιά του με τα χέρια του προκειμένου να προφυλαχθεί από τον ήχο)

·         Δυσκολία στο κινητικό προγραμματισμό ( φτωχή ικανότητα παραγωγής νέων ιδεών για παιχνίδι, ανοργάνωτη εικόνα, δεν ολοκληρώνει ανεξάρτητο ρουτίνες καθημερινής ζωής, φτωχή μίμηση κυρίως γκριμάτσες του στόματος και του προσώπου)

 

Στόχος της Α.Ο. είναι να ενισχύσει την οργάνωση της συμπεριφοράς, να βελτιώσει την ανατροφοδότηση του σώματος, να βοηθήσει το παιδί να δώσει νόημα στην αίσθηση, να παρέχει έδαφος στην πράξη (η ικανότητα κατανόησης, σχεδιασμού και ακολουθίας της σειράς που απαιτείται για μία νέα ή διαφορετική δράση ), να ενθαρρύνει την κοινωνική αλληλεπίδραση και να εντάξει τις αισθητηριακές ανάγκες του παιδιού στην καθημερινότητα.

Αποστολάτου Ιφιγένεια

Εργοθεραπεύτρια

ΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ Φυσιολογική Ανάπτυξη-Σχολική Ετοιμότητα- Μαθησιακές Δυσκολίες


Την Παρασκευή 19/10/2012 και ώρα 18:00 η Εργοθεραπεύτρια Αποστολάτου Ιφιγένεια θα κάνει ενημέρωση γονέων στο Παιδικό Εργαστήρι -Παιδικός σταθμός, στη Σπάρτη με θέμα ¨Φυσιολογική Ανάπτυξη-Σχολική Ετοιμότητα- Μαθησιακές Δυσκολίες¨.
Θα είμαστε κοντά σας για να συζητήσουμε και να λύσουμε τις απορίες σας.


Εγκύκλιο για την παράλληλη στήριξη και την στήριξη μαθητών με εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό και των μαθητών που δεν αυτοεξυπηρετούνται εξέδωσε (στις 3/6/2011) το Υπουργείο Παιδείας, σχετικά με όσα θα ισχύσουν για το επόμενο σχολικό έτος (2011-2012). Παραθέτουμε το κείμενο και το πρωτότυπο έγγραφο (συνημμένα, στο κάτω μέρος) σε περίπτωση που οι γονείς χρειαστεί να το επικαλεστούν αυτούσιο.

Α. Παράλληλη στήριξη με εκπαιδευτικό

Για τις παράλληλες στηρίξεις της επόμενης σχολικής χρονιάς 2011-2012 και σε εφαρμογή του νόμου 3699/2008 (ΦΕΚ Α' 199 ) ισχύουν τα εξής:

  • Η αίτηση για έγκριση και παροχή παράλληλης στήριξης υποβάλλεται στο σχολείο φοίτησης τou μαθητή από το γονέα ή κηδεμόνα του το διάστημα από την ημερομηνία εγγραφής στο σχολείο μέχρι την 20η Οκτωβρίου 2011,
  • Με την αίτηση του νια παροχή παράλληλης στήριξης ο γονέας συνυποβάλλει γνωμάτευση του οικείου ΚΕΔΔΥ (οικείο ΚΕΔΔΥ εννοείται το ΚΕΔΔΥ της περιοχής του σχολείου φοίτησης). Αρμόδιο όργανο για την εισήγηση παράλληλης στήριξης είναι αποκλειστικά το ΚΕΔΔΥ, Στη γνωμάτευση του ΚΕΔΔΥ θα πρέπει να αναφέρονται και οι ώρες της παράλληλης στήριξης καθώς και αν αυτή θα γίνεται σε μόνιμη βάση.
  • Σε περίπτωση που στο σχολείο λειτουργεί τμήμα ένταξης η γνωμάτευση του ΚΕΔΔΥ θα πρέπει να περιλαμβάνει ειδικότερη αιτιολογία, δηλαδή να εξειδικεύει τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες του μαθητή καθώς και τους λόγους για τους οποίους δεν αρκεί η ένταξη του μαθητή στο τμήμα ένταξης.
  • Η Διεύθυνση του σχολείου διαβιβάζει (μέσω της αντίστοιχης Διεύθυνσης Εκπ/σης) τις υποβληθείσες αιτήσεις μαζί με βεβαίωση εγγραφής ή φοίτησης κάθε μαθητή στο συγκεκριμένο σχολείο στη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, τμήμα Γ' ( Ανδρέα Παπανδρέου 37, Τ.Κ. 15180, Μαρούσι).

Προσοχή! Στη βεβαίωση φοίτησης να αναγράφεται η τάξη στην οποία θα φοιτήσει το παιδί το Σεπτέμβριο του 2011.

  • Εκπρόθεσμες αιτήσεις δεν θα γίνονται δεκτές (εμπρόθεσμες είναι οι αιτήσεις που έχουν στο διαβιβαστικό της Διεύθυνσης, στη βεβαίωση φοίτησης και στην αίτηση του γονέα, ημερομηνία μέχρι την 20η Οκτωβρίου 2011).
  • Η παράλληλη στήριξη των μαθητών παρέχεται μόνο από εκπαιδευτικό του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  • Η πράξη έγκρισης παράλληλης στήριξης ισχύει για ένα σχολικό έτος και ο γονέας ή κηδεμόνας θα πρέπει να κάνει εκ νέου αίτηση σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνονται παραπάνω.
    Οι Διευθυντές των σχολείων στα οποία φοιτούν μαθητές με εγκεκριμένη παράλληλη στήριξη λόγω αυτισμού, θα πρέπει αμέσως μετά την εγγραφή του παιδιού στη επόμενη τάξη να καλέσουν τους γονείς να δηλώσουν εγγράφως αν επιθυμούν τη συνέχιση ή την διακοπή της παράλληλης στήριξης.
    Τις δηλώσεις αυτές οι Διευθυντές τις αποστέλλουν στην αρμόδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Οι Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης οφείλουν να στείλουν στη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής τα στοιχεία των μαθητών για τους οποίους ανανεώνεται η παράλληλη στήριξη το αργότερο μέχρι 30 Ιουνίου 2011. Στα στοιχεία αυτά θα πρέπει να αναφέρεται απαραίτητα η τάξη που θα φοιτήσει το παιδί το Σεπτέμβριο του 2011 (ιδιαίτερη προσοχή για τα νήπια που εγγράφονται στο Δημοτικό, για τους μαθητές που αποφοιτούν από το Δημοτικό και εγγράφονται στη Α' Γυμνασίου, για τους μαθητές που αποφοιτούν από το Γυμνάσιο και εγγράφονται στην Α' Λυκείου καθώς και για αυτούς που αλλάζουν περιοχή φοίτησης).
    Προσοχή! Για τη σχολική χρονιά 2011-2012 ό,τι ισχύει για τις εγκεκριμένες παράλληλες στηρίξεις λόγω αυτισμού θα ισχύσει και για τις παράλληλες στηρίξεις που έχουν εγκριθεί για μαθητές με_προβλήματα όρασης, καθώς και σε εκείνες που έχουν εγκριθεί για μαθητές με προβλήματα ακοής.
    Οι στηρίξεις αυτές ανανεώνονται εφόσον συναινεί εγγράφως ο γονέας ή κηδεμόνας του μαθητή. Οι έγγραφες δηλώσεις συγκεντρώνονται με τον ίδιο τρόπο που συγκεντρώνονται και οι δηλώσεις για τους αυτιστικούς μαθητές και τα στοιχεία αποστέλλονται στη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής της Κ.Υ. το αργότερο μέχρι και την 30η Ιουνίου (προσοχή και εδώ στην τάξη φοίτησης).

Β. Στήριξη σε μαθητές που δεν αυτοεξυπηρετούνται από ειδικό βοηθητικό προσωπικό

Για τους μαθητές που δεν αυτοεξυπηρετούνται οι διατάξεις του άρθρου 6§2 του ν. 3699/2008 προβλέπουν τη στήριξη από ειδικό βοηθητικό προσωπικό (Ε.Β.Π.).

  • Η αίτηση για έγκριση και παροχή στήριξης από Ε.Β.Π. σε μαθητές που δεν αυτοεξυπηρετούνται υποβάλλεται στο σχολεία φοίτησης του μαθητή από τον γονέα ή κηδεμόνα του το διάστημα από την ημερομηνία εγγραφής έως και την 31η Ιουλίου 2011, εκτός αν η ανάγκη για στήριξη από Ε,Β.Π, προκύψει μετά την ανωτέρω προθεσμία.
  • Με την αίτηση του για παροχή στήριξης από Ε.Β.Π., ο γονέας συνυποβάλλει γνωμάτευση από το οικείο ΚΕ,Δ.Δ.Υ, ή από πιστοποιημένο Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο ή από δημόσια υγειονομική επιτροπή.
  • Οι ανωτέρω αιτήσεις καθώς και βεβαιώσεις εγγραφής ή φοίτησης, διαβιβάζονται από τη Δ/νση του σχολείου στη Δ/νση Ειδικής Αγωγής ταυ ΥΠ.Ε.Π.Θ. μέσω της αντίστοιχης Περιφερειακής Δ/νσης αμέσως μετά την υποβολή της αίτησης.
  • Η στήριξη των μαθητών που δεν αυτοεξυπηρετούνται παρέχεται μόνο από ειδικό βοηθητικό προσωπικό που προσλαμβάνεται από το ΥΠ.Ε.Π.Θ., σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  • Δεν δύναται να εγκριθεί για τον ίδιο μαθητή ταυτόχρονα η παροχή παράλληλης στήριξης από εκπαιδευτικούς και στήριξης Ε.Β.Π.
  • Σε περίπτωση που στο ίδιο σχολείο εγκριθεί στήριξη με ειδικό βοηθητικό προσωπικό για δύο μαθητές τότε το ΚΕΔΔΥ με εισήγηση του θα μπορεί να προβλέπει την κάλυψη των αναγκών των μαθητών αυτών από έναν ειδικό βοηθό.

Με απόφαση του ΥΠ.Ε.Π.Θ, εγκρίνεται η παροχή παράλληλης στήριξης σε μαθητές που δεν αυτοεξυπηρετούνται για μια σχολική χρονιά.


Πηγή
 http://www.noesi.gr/parallilistirixi



 

Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 17 του Ε. Κ. Π. Υ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., όπως αυτό τροποποιήθηκε με την Κοινή Υπουργική Απόφαση με αριθ. Φ90380/5383/738 (ΦΕΚ 1233/Τ. Β./ 11.4.2012), η δαπάνη πράξεων θεραπείας ειδικής αγωγής δύναται να αποδίδεται στους ασφαλισμένους από τις Υπηρεσίες
 

Παροχών των ενταχθέντων στον Οργανισμό Ασφαλιστικών Φορέων μετά από απόφαση του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ χωρίς συμμετοχή, εφ’ όσον οι δικαιούχοι ασφαλισμένοι προσκομίσουν:


1. Ιατρική γνωμάτευση εκδιδόμενη από τους φορείς που αναφέρονται στο άρθρο 17 του Ε.Κ.Π.Υ.(σημειώνουμε ότι, σε περίπτωση που δεν υπάρχουν οι αναφερόμενες ειδικότητες ιατρών{Παιδοψυχίατρος, Ψυχίατρος, Νευρολόγος, Αναπτυξιολόγος}, αποδεχόμαστε ιατρικές γνωματεύσεις και από Παιδιάτρους και από Ορθοπαιδικούς) στην οποία θα αναγράφεται η πάθηση του ασθενούς, το είδος και ο αριθμός των θεραπειών στις οποίες θα πρέπει να υποβάλλεται ανά μήνα, για τη βελτίωση της κατάστασής του, καθώς και το χρονικό διάστημα της απαιτούμενης θεραπείας.

Η διάρκεια ισχύς της ανωτέρω γνωμάτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα (1) έτος. Σε ασφαλισμένους άνω των 18 ετών που εμπίπτουν στο άρθρο 17 η ιατρική γνωμάτευση θα επικαιροποιείται κάθε έτος για όσα έτη παρατείνεται η χορήγηση των θεραπειών Ειδικής Αγωγής, όπως ορίζεται στον τροποποιημένο ΕΚΠΥ.

2. Η ανωτέρω ιατρική γνωμάτευση θα σφραγίζεται από τον ελεγκτή ιατρό ΕΟΠΥΥ και θα κατατίθεται στον Ατομικό Φάκελο του ασφαλισμένου που θα τηρείται στην Υπηρεσία Παροχών για κάθε ασφαλισμένο που δικαιούται ειδική αγωγή. Σημειώνεται ότι κάθε φορά που θα υποβάλλεται απόδειξη δαπάνης θα συνοδεύεται από ακριβές φωτοαντίγραφο της παραπάνω γνωμάτευσης.
3. Όλες οι πράξεις – θεραπείες που αναφέρονται στην ετήσια ιατρική γνωμάτευση των εξουσιοδοτημένων Φορέων θα αναγράφονται υποχρεωτικά από τον ελεγκτή του ΕΟΠΥΥ, εφάπαξ ετησίως και στο ατομικό Βιβλιάριο Υγείας του Ασφαλισμένου σε ξεχωριστή σελίδα με αναγραφή της ένδειξης «ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ» με ημερομηνία, υπογραφή και σφραγίδα ελεγκτή. Σημείωση:
Οι ελεγκτές του ΕΟΠΥΥ, θα αντιγράφουν από την ιατρική γνωμάτευση το Φορέα που παραπέμπει, την ημερομηνία της ιατρικής γνωμάτευσης, τον ονοματεπώνυμο και ειδικότητα του υπογράφοντα ιατρού, τη διάγνωση, το είδος και τον αριθμό των θεραπειών (σύμφωνα με το υπόδειγμα), εντός του
βιβλιαρίου υγείας του ασφ/νου.
4. Νόμιμη απόδειξη παροχής υπηρεσιών των θεραπευτών (όταν οι θεραπείες γίνονται σε διαφορετικούς θεραπευτές) ή νόμιμη απόδειξη παροχής υπηρεσιών του Κέντρου/εταιρείας η οποία, στο πίσω μέρος, θα φέρει τη σφραγίδα του εκάστοτε ειδικού θεραπευτή που διενέργησε στον ασφαλισμένο τις θεραπείες και για όσες έγιναν στο συγκεκριμένο Κέντρο/εταιρεία.
5. Επικυρωμένο αντίγραφο τίτλου σπουδών των Λογοθεραπευτών – Λογοπεδικών (μεταφρασμένο για πτυχία εξωτερικού) το οποίο θα κατατίθεται σε σφραγισμένο φάκελο εφάπαξ από κάθε ασφαλισμένο στις Υπηρεσίες Παροχών.
6. Υπεύθυνη δήλωση του άμεσα ασφαλισμένου ότι το παιδί του δεν λαμβάνει ειδική αγωγή από ειδικά εκπαιδευτήρια, οικοτροφεία, άσυλα και Κ.Α.Α Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας (η προσκόμιση υπεύθυνης δήλωσης αφορά στο διάστημα από 01.05.2012).
Η Υπηρεσία Παροχών θα σημειώνει στο ατομικό βιβλιάριο υγείας του ασφαλισμένου τον κάθε μήνα κατάθεσης των δικαιολογητικών. Επισημαίνεται: ότι το ατομικό βιβλιάριο υγείας αποτελεί το ατομικό ιστορικό κάθε ασφαλισμένου και δεν αφαιρείται κανένα στέλεχός του, για την απόδοση δαπάνης των θεραπειών.


Για δαπάνες ειδικής αγωγής συμπεριλαμβανομένων και των φυσικοθεραπειών παιδιών/ασφαλισμένων που εμπίπτουν στο άρθρο 17 παρ. 2 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει δύναται να αποζημιώνονται απευθείας οι ασφαλισμένοι αφού οι συγκεκριμένες θεραπείες μπορούν να εκτελεσθούν και σε μη συμβεβλημένους παρόχους μέχρι της υπογραφής σύμβασης και όχι πέραν της 31/12/2012.
Διευκρινίζουμε ότι:
α) οι λογοθεραπείες κοστολογούνται 1 ½ φορά της ιατρικής επίσκεψης και διενεργούνται από εξειδικευμένους θεραπευτές λόγου (Λογοθεραπευτές- Λογοπεδικούς), των οποίων το επιστημονικό υπόβαθρο μπορεί να είναι διαφορετικό (νευρολόγοι, ψυχίατροι, ψυχολόγοι κ.α) οι οποίοι θα πρέπει να προσκομίζουν πιστοποιητικό ανάλογης εξειδίκευσης στη Λογοθεραπεία.
β) οι ψυχοθεραπείες (ομαδική - ατομική, θεραπεία συμπεριφοράς, συμβουλευτική γονέων) όταν αυτές εκτελούνται από παιδοψυχιάτρους, ψυχιάτρους και νευρολόγους κοστολογούνται 1½ φορά της ιατρικής επίσκεψης. 

Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ΦΕΚ 262Α/2011 η ιατρική επίσκεψη ορίζεται στα 10€ για τους συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ και συνεπώς για τις συγκεκριμένες πράξεις θεραπείας που κοστολογούνται 1 ½ φορά της ιατρικής επίσκεψης θα καταβάλλεται στους ασφαλισμένους το ποσό των 15€ ανά συνεδρία.
Οι ψυχοθεραπείες που διενεργούνται από ψυχολόγους και οι θεραπείες ειδικής αγωγής (πχ εργοθεραπεία και ειδική διαπαιδαγώγηση) που εκτελούνται από τους αντίστοιχους θεραπευτές, αποζημιώνονται βάσει του ισχύοντος κάθε φορά κρατικού τιμολογίου.
Πράξεις - θεραπείες καθώς και παθήσεις που δεν αναφέρονται στην παραπάνω Κ.Υ.Α. Φ90380/5383/738 δεν αποζημιώνονται από τις Υπηρεσίες Παροχών. Οι γνωματεύσεις που έχουν εκδοθεί από Α.Υ.Ε. και Δημόσιους Φορείς (διάρκειας ενός έτους) και είναι σε ισχύ θα γίνονται αποδεκτές από τις Υπηρεσίες Παροχών μέχρι λήξεως της ισχύος τους εφ’ όσον αυτές είναι σύμφωνες με τον Κανονισμό Παροχών Υπηρεσιών Υγείας
του ΕΟΠΥΥ. Σε διαφορετική περίπτωση, από 1/6/2012 οι εν λόγω γνωματεύσεις θα αντικατασταθούν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον Κανονισμό Παροχών. Ιατρικές γνωματεύσεις που θα εκδοθούν από τις 1/6/2012 και μετά, δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ.
Δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι 30/4/2012 και έχουν κατατεθεί ή θα κατατεθούν και φέρουν έγκριση ελεγκτή ιατρού ή ΑΥΕ θα αποζημιωθούν σύμφωνα με τον τότε ισχύοντα κανονισμό και από 01.05.2012 με τα αναφερόμενα στον τροποποιημένο Κανονισμό Παροχών. Σε όσους ασφαλισμένους έχει παρακρατηθεί συμμετοχή 25% θα επιστραφεί από τα Τμήματα Παροχών των εντασσόμενων στον ΕΟΠΥΥ φορέων με τη νόμιμη διαδικασία.
Δικαιολογητικά για τις ανωτέρω δαπάνες που έχουν υποβληθεί από 1-1- 2012 μέχρι 31-5-2012 και έχουν εγκριθεί από ελεγκτή ιατρό αλλά δεν έχουν εκκαθαριστεί καταβάλλονται σύμφωνα με τα ανωτέρω αναφερόμενα ήτοι μέχρι 30.04.2012 με την Φ90380/25916/3294/11 ΚΥΑ(ΦΕΚ 2456τΒ’) και από 01.05.2012 με Φ90380/5383/738/12ΚΥΑ (1233 τΒ’).
Όλες οι ανωτέρω δαπάνες αποδίδονται σύμφωνα με τα μέγιστα αποδιδόμενα ποσά όπως ορίζονται στον κάθε φορά ισχύοντα ΕΚΠΥ και αφού πρώτα υπολογιστούν τα ακριβή ποσά σύμφωνα με τις ανωτέρω οριζόμενες τιμές και τις πράξεις θεραπείας για τις οποίες έχει παραπεμφθεί ο κάθε ασφαλισμένος.

Εκπαίδευση τουαλέτας



Η εκπαίδευση τουαλέτας μπορεί να αποτελέσει πραγματική πρόκληση για ένα παιδί με αισθητηριακές δυσκολίες. Η επιτυχία στην τουαλέτα απαιτεί λήψη και ερμηνεία της αισθητηριακής πληροφορίας  η οποία σηματοδοτεί μια πλήρη κύστη ή την ανάγκη να υπάρξει μια κίνηση των εντέρων. Το παιδί πρέπει να φτιάξει ένα κινητικό πλάνο για να πάει στην τουαλέτα και έπειτα να ανταπεξέλθει στις αισθητηριακές προκλήσεις στο μπάνιο.

            Κατά την παιδική ηλικία, είναι ένα ζητούμενο το οποίο μπορεί να βγάλει άγχος  και ένα παιδί μπορεί να ασκήσει αρκετό έλεγχο ελέγχοντας την τουαλέτα. Αποφύγετε να εισάγετε μια μάχη επιθυμιών σε αυτό το θέμα. Θα έχει πολύ πιο ήπια έκβαση αν δεν υπάρχει άγχος και προσδοκίες. Αν γίνουν αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες, αφήστε λίγο διάστημα να ηρεμήσει και έπειτα ξαναπροσπαθήστε. Το έντερο και η κύστη είναι ήπιοι μυς και το αισθητηριακό μήνυμα που στέλνουν στον εγκέφαλο το οποίο υποδεικνύει ότι η κύστη ή το έντερο είναι πλήρη  είναι όπως ένας μικρός ψίθυρος σε σύγκριση με τα μηνύματα που λαμβάνει από γραμμωτούς μυς (π.χ. από το χέρι ή το πόδι).

           

Μερικές Στρατηγικές

  • Πολύ βοηθητικό θα ήταν να δίνετε υγρά στο παιδί και έπειτα να το πηγαίνετε αρχικά κάθε δέκα λεπτά στο μπάνιο
  •  Η καταγραφή της πορείας του παιδιού με τη μορφή εβδομαδιαίου προγράμματος είναι σημαντική πληροφορία για αυτόν που το έχει αναλάβει καθώς θα δει αν οι ώρες τον ατυχημάτων ή των επιτυχιών είναι σταθερές. Π.χ.:

 

 

Μέρα
Ναι
Όχι
Ατύχημα
Παρατηρήσεις
Ώρα 07:00
 χ
Μόλις ήπιε το γάλα
07:10
χ
……..

 

  •   Αν το παιδί σας δε φαίνεται να έχει επίγνωση ότι είναι σε φάση ούρησης , αφήστε το γυμνό – Θα δει τα ούρα και θα συνδέσει την αίσθηση με το αποτέλεσμα
  •   Αν είναι ευαίσθητο στο χαρτί τουαλέτας χρησιμοποιήστε υγρά μαντηλάκια ή πετσετούλα
  •   Αν δεν αντέχει να κάθεται στο κάθισμα της τουαλέτας, προσπαθήστε να το κάνετε όσο πιο ασφαλές γίνεται: 

- Κάντε την τρύπα μικρότερη με ένα παιδικό καθισματάκι για τουαλέτα 
 -Τοποθετείστε ένα σκαμνάκι στα πόδια του παιδιού ώστε να μην κρέμονται, να πατάει 
- Δώστε του το χέρι σας να σας κρατάει ή δείξτε του αν υπάρχει κάτι από το οποίο θα μπορούσε να κρατιέται (π.χ. βάση)
 -Χρησιμοποιήστε κάποιο βιβλίο ή πείτε τραγουδάκια ή παιχνιδάκια για να ξεχαστεί
-Τρίψτε το δερματάκι του με το χέρι ή κάποιο πανάκι, πετσετούλα ώστε να αυξήσετε την υπεραιμία της περιοχής αυτής

  • Φτιάξτε μια ρουτίνα σχετικά με τη διαδικασία π.χ. να παίρνει τη φωτογραφία του μπάνιου, να την κολλάει στην πόρτα του, να ανάβει το φως, να τραβάτε το καζανάκι αφού προηγηθεί κάτι στην τουαλέτα ως επιβράβευση, να πλένει τα χέρια και να σβήνει το φως ως λήξη. 

Τέλος, θα ήταν χρήσιμο να έχετε κατά νου ότι από τη στιγμή που ξεκινάμε την εκπαίδευση τουαλέτας η πάνα αποσύρετε καθ’  όλη τη διάρκεια της μέρας. Τη νύχτα όμως μπορούμε να τη βάζουμε σε πρώτο χρόνο. Από τη στιγμή, που το παιδί αποκτά έλεγχο σφιγκτήρων η νυχτερινή ενούρηση μπορεί να οφείλεται σε άλλους παράγοντες όπως το άγχος, συναισθηματική ανασφάλεια κ.ά.

 

 

Αποστολάτου Ιφιγένεια

Εργοθεραπεύτρια SIT