Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013






Η Σπουδαιότητα του Παιχνιδιού

Σύμφωνα με το άρθρο 31 του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να παίζουν. Το αυθόρμητο παιχνίδι είναι απόλυτα υγιές και φυσιολογικό για αυτά. Τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα μέσω του παιχνιδιού γιατί όλοι οι αναπτυξιακοί τομείς ενισχύονται θετικά. Σύμφωνα με έρευνες, το παιχνίδι υποστηρίζει τη φυσιολογική κοινωνικοσυναισθηματική, σωματική, γνωστική, γλωσσική ανάπτυξη καθώς επίσης και τις δεξιότητες γραφής και ανάγνωσης (Ginsburg, 2007 & Packer Isenberg & Quinsberry, 2002). Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι μέσω του παιχνιδιού, τα παιδιά ενισχύουν την δεξιότητα τη αυτορρύθμισης, δηλαδή την διαδικασία με την οποία ενεργοποιούν και συντηρούν γνώσεις, συμπεριφορές και συναισθήματα (Zimmerman, 1989).

Τα Οφέλη του Παιχνιδιού στην Ανάπτυξη του Παιδιού

·         Το Παιχνίδι, ενισχύει την δημιουργικότητα των παιδιών και την επίλυση προβλημάτων (problem-solving).

·         Το Παιχνίδι, συμβάλλει στην ανάπτυξη της αυτορρύθμισης και των κοινωνικών δεξιοτήτων όπως η εναλλαγή σειράς, η συνεργασία, η τήρηση κανόνων, η ενσυναίσθηση και τα κίνητρα.

·         Τα παιδιά που συμμετέχουν σε δραστηριότητες, που εμπεριέχουν κοινωνικό και θεατρικό παιχνίδι, είναι σε θέση να αντιληφθούν πιο εύκολα τις πεποιθήσεις των άλλων και θεωρούνται κοινωνικά και διανοητικά πιο ικανά από τα άλλα παιδιά. 

·         Το υπαίθριο παιχνίδι βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν την σωματική τους ευεξία, την προσοχή, την επίλυση των συγκρούσεων με συνομήλικους, τον συντονισμό των κινήσεων, την φυσιολογική ανάπτυξη των μυών και ο κίνδυνος παχυσαρκίας μειώνεται.

·         Τα παιδιά που συμμετέχουν σε παιχνίδια ρόλων - role play, βασιζόμενα στα γεγονότα που συμβαίνουν τριγύρω τους (στο σχολείο, στο σπίτι, στο φροντιστήριο, στην τηλεόραση, στην γειτονιά κ.α.), είναι πιο ικανά στο να κατανοούν μια ιστορία και να αναπτύσσουν πιο δυνατή τη ‘θεωρία του νου’ – την ικανότητα δηλαδή να αντιλαμβάνονται ότι οι άλλοι έχουν διαφορετικά συναισθήματα, ιδέες, απόψεις και πεποιθήσεις.

Κανελλέας Παναγιώτης

Λογοθεραπευτής

Μ.Α. Αναπτυξιακό και Θεραπευτικό Παιχνίδι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου